OpenSolaris

Meghozta gyümölcsét a Indiana kódnevű projekt: a Sun a CommunityOne rendezvényen bejelentette, hogy elérhető az OpenSolaris operációs rendszer legújabb, 2008.05 verziószámú változata, amely már nem csak forráskódként, hanem binárisként is letölthető.

Open Solaris

Open Solaris

 

A vállalat azt várja, hogy a Linux-disztribúciókhoz hasonló telepítőcsomag és a LiveCD még több fejlesztő figyelmét kelti fel, akik letöltik és kipróbálják ki a nyílt forrású operációs rendszert. A kimondott cél az, hogy a lehető legnagyobb közösséget gyűjtsék az OpenSolaris köré, amelyre később építkezni lehet — a kimondatlan cél pedig nyilvánvalóan az, hogy felhasználókat csábítsanak el a Linux különféle változataitól, és állítsanak az OpenSolaris, illetve a Solaris mellé.

“A Solaris nagyon erős felhasználói bázissal rendelkezik” — mondta Jim McHugh, aki az operációs rendszer körüli marketing-tevékenységet irányítja. “Most fogtuk a Solaris összes előnyös tulajdonságát, és elérhetővé tettük olyanok számára, akik már használtak és ismernek más nyílt forrású operációs rendszereket. Ezzel olyan képességek birtokába kerülhetnek, amelyeket korábban csak a UNIX-ok sajátjának tulajdonítottak.”

Mi van benne?

Az OpenSolaris tartalmazza a Solaris szinte összes fejlett technológiáját, beleértve például a ZFS (Zettabyte File System) fájlrendszert, amely egyszerűen lehetővé teszi a fájlrendszerben történt változtatások visszavonását, például a törölt fájlok helyreállítását, vagy a módosítások érvénytelenítését. A szoftvernek része az operációs rendszer valós idejű monitorozását és az alkalmazások finomhangolását lehetővé tevő Dtrace, valamint a Solaris Containers virtualizációs megoldás is.

OpenSolaris

Az OpenSolaris 2008.05. emellett rendelkezik azokkal a népszerű asztali szoftverekkel, amelyeket a korszerű Linux-disztribúciókból már ismerhetünk (pl. Firefox, Thunderbird, Evolution, Pidgin, GIMP, Totem). Emellett a telepítőrutint is kellően egyszerűvé, áttekinthetővé tették, így az OpenSolaris installálása elvileg nem bonyolultabb, mint egy Linuxé, a LiveCD-s elérhetőségnek köszönhetően pedig még telepíteni sem kell a kipróbáláshoz.

Az OpenSolaris 2008.05 tartalmaz egy saját csomagkezelőt (Image Packaging System), amely segítségével a telepített operációs rendszerre további komponenseket tölthetünk le, például a Sun fejlesztői eszközeit (Sun Studio Express, NetBeans), vagy az OpenOffice irodai csomagot. A vállalat a későbbiekben szeretné a kiadások ütemét fél éves ciklusokra szorítani, vagyis hathavonta szolgálna új változatokkal. A fejlesztők így állandóan elérhetnék a legfrissebb Solaris-újdonságokat anélkül, hogy maguknak kellene vesződnie a fordítással.

Forrás: hwsw.hu

Comments are closed.